top of page

FORTAROCK '19


Hoe kun je leerlingen die van Rock & Metal houden nog beter inspireren buiten het les geven?

Precies! Gewoon buiten les geven door ze een weekend mee te nemen naar een te-gek festival: Fortarock!

De pret begint uiteraard met kamperen op de vrijdag. Je kent het vast wel, BBQ, Bier (okay en fris), Metalmuziek luisteren, een rondje muzikanten triviant, vooral fun + een potje badminton ( lol ) Daarnaast gewoon veel over muziek kletsen, de bands van morgen en op welke gitaar en versterker iedereen speelt.

Zaterdag begon helemaal top. Het weer was heerlijk, Marcel had koffie gezet en Steef bakte verse boerderij eitjes. Nog even ochtend gymnastiek met nog een potje badminton om vervolgens om 12:30 als opener:

God Mother te mogen aanschouwen. De tent was nog niet helemaal vol en dat kan ook niet anders als je opener bent. Voor de frontman geen probleem en bij het eerste nummer meteen van het podium af het publiek in en gek doen als een malle. Stefanie werd direct de Guardian at the Gate aangezien hij om de haverklap van en naar het podium klom. Als knaller Limbo dansen met zijn microfoon kabel om vervolgens in de hekken te klimmen. Wat is dit toch een te gekke band en aanrader om eens live te zien. Toch maar even een shirtje gekocht. Een knal gele + een met hondjes: met daarop Dog Mother. Epic!

Door naar Ne Obliviscaris.

Niet een band waar we 1,2,3 naar toe zouden gaan en dat maakt een festival zo leuk om toch eens te gaan kijken. In een 45 min was ik in ieder geval overtuigd dat dit best een leuk bandje is en daarom de moeite waard om nog eens te luisteren.

Monlord.

Ook nog nooit gezien en maakte de eerste paar nummers indruk, maar na een half uur werd het mij te eentonig en de hitte in de tent zorgde ervoor dat we echt even moesten afkoelen aan de tap (smile).

Een mooi moment om tijdens Artreyu die op het hoofdpodium was begonnen even af te koelen en meteen even wat te eten. Er is al veel gezegd over Forta maar deze indeling vanwege de misschien tegenvallende verkoop zorgde ervoor dat het terrein super gezellig klein is opgezet met genoeg schaduw, zitplekken en een paar foodtruck ondernemers... Ja echt helemaal top!!! Kluis, toiletten en gratis water bij de toiletten....

Enslaved.

Je zal maar in 1991 begonnen zijn als BlackMetal Band en anno 2019 nog op een Forta staan.

Respect zeg ik en vooral als je het vuur nog voelt bij deze mannen on stage.

Myrkur.

Tja, dit is een band met frontvrouw waar ik niet zo veel mee kan. (de rest ook niet volgens mij) Kamerplant aan je Mic en zweven over dat podium. Ik heb meerdere malen het album geluisterd en nu ook live weet ik het gewoon niet... Gelukkig was het vooraan erg druk en hoorde je veel mensen meezingen! Aan aandacht dus geen gebrek.

We maken even een sprong naar Amorphis. Kijk, je merkt het aan het publiek dat hier een band van formaat staat. De pits komen tot leven bijna een uur lang knallen.

De SURPRISE van de dag. Cult of Luna. Niet eerder live gezien, maar echt fan geworden van deze band. Mokers vet, log, hard en het dak ging er figuurlijk af in de tent! Had overigens best gemogen, want het was er 45°C! Ga deze band luisteren, en kijk vooral ook even hoeveel mensen er wel niet op dat podium staan.

Vanaf nu de remmen los met Children of Bodom. De eerste band mainstage waar eindelijk het geluid goed staat. We horen gitaar Yeah! Damian (leerling) is zwaar fan van deze band en de rest van het publiek ook, want een uur lang Circle Pits, Wall of Death en Headbangen tot je wenst dat het is afgelopen. Inmiddels hebben de leerlingen van TGM hun eerste moshpits gehad en tja als het echt je aller een eerste keer is, dan is dat echt een beleving (weten wij ook uit ervaring hahahaha) Alleen dat al is super gaaf om te zien. Wat een uurtje people!! Echt een puike set en de leerlingen hebben een portie metal voor hun kiezen gehad.

Daarna snel door racen naar Bloodbath.

Geen introductie nodig. MEGA hard & 1 stand... Het typische Zweedse Death Metal! Je houd van het geluid of niet.

Afsluiter van de dag Behemoth.

In mijn ogen hoort deze band veel vaker mainstage te staan. Wat een band en show. Alles er aan gedaan om een puike show neer te zetten en wij zeggen met vlag en wimpel geslaagd....

Eerder dit jaar in Tivoli gezien maar deze show overtrof alles deze dag!!!

Dag 1 was dus meer dan geslaagd en het werd zelfs nog laat op de camping met een paar leerlingen in stuiter modus!! GAAF!

 

DAG 2

Zo, dat was toch even bijkomen van dag 1 als je een bandje of 10 hebt gezien! So far so good. Steef ging pannenkoeken bakken. Even een goede basis voor deze o zo warme dag welke misschien nog wel meer spektakel is dan de 1e dag!

Wat te denken van Car Bomb!

Man o Man wat een geweld brengen deze heren met zich mee zeg. Mathcore ten top en dan valt het voor de meeste niet mee om te headbangen. Hahahaha. De eerste 45 min begonnen dus top! Ik moet er wel bijzeggen dat het me wel opvalt ook bij deze band dat zangers die grunten echt slecht kunnen zingen. Soms weer tenenkrommend. Doe het dan niet... Overigens was het wel een droogkl*ot.

Daarna wat munten scoren, want dat gaat tegenwoordig wel hard op een festival. Als ik het persoonlijk mag zeggen dan zeg ik "maak het kaartje duurder".

Ik vind het niet normaal dat je zoveel voor eten en drinken moeten betalen. Je ziet het overal terug.

Maar ja, de maag moet wel eens gevuld worden na zoveel inspanning.

Gloryhammer is niet helemaal ons ding, maar wel vermakelijk om naar te kijken en luisteren.

Gezien de horns die de lucht in gingen was het top. Stefanie en ik konden tijdens deze band mooi wat merch scoren. Animals as leaders, Intervals, Batushka en Kadavar en ons zakgeld voor de merch was op. Supporten is wat wij doen.

Vervolgens naar de GitaarPornoHelden van Intervals. Het concert begon wat stroef, omdat de FractalAudiofielen op dezelfde frequentie hun InEar hadden met de microfoon. Lekker belangrijk, je speelt instrumentaal dachten wij ;). Uiteindelijk speelde ze oldskool over de motitor en vanaf het moment dat ze aan gingen was het smullen. Stefanie vindt deze band tegek, dus vooraan op 30 cm van hun fretboard alles goed kunnen zien. Ze zijn verblindend snel en hun gear is echt voor nerds. Ze spelen zogezegd Melodic Nerd Metal dus de moeite waard om eens te beluisteren. Jammer dat het zo snel was afgelopen.

Kadavar is gewoon een heerlijke Retro Stoner en Psychedelic rock muziek,. Niks vernieuwend maar gewoon erg lekker om naar te luisteren en bangen.

Batushka.

Het mag duidelijk zijn dat maskers en verkleedpartijen het goed doen in Metal land. Poolse bands doen het trouwens zo ie zo goed en dat blijkt ook weer als de tent stampend vol staat.

Het is ook best een spektakel om naar te kijken waarbij de muziek voor mijn voorop staat.

Symphony X

Tja, als je fan bent van het eerste uur kun je weinig fout doen zou je zeggen.

Russel Allen is een tijd buiten beeld geweest i.v.m. een vreselijk ongeluk waarbij wonderbaarlijk het heeft overleefd.

Maar als je zo lang in het vak zit en dan zo messcherp kan zingen met daarbij een performance van heb ik ik jou daar.......Tja, Hij is gewoon echt goed. Voor alle zangers die lezen zou ik zeggen "kijk naar hem". Mr Romeo schud alles weer uit zijn mouw of het niks is. Het hoeft niet je ding te zijn, maar je kunt niet ontkennen dat hij goed is.

Daarna heerlijk wegkwijnen bij Katatonia. Intergraal Night is the new Day spelen is echt geen straf...

Heerlijk om een uur even loom en traag te bangen in een dampende tent.

Tijdens Hammerfall heerlijk even gegeten en op afstand een beetje meegekeken.

Voor ons de afsluiter: Animals as leaders.

Abasi de meester in slappen. Is het een bassist, is het een gitarist? Wat doet toch die andere gitarist, of bassist. Ze hebben allebei 8 snaren. Wauw, wat een geweldige band is dit toch. Wij zien hem niet voor het eerst maar dit moesten onze leerlingen echt even zien. Wat een geweld en? Een stampend volle tent!

Tip voor Fortarock... Blijf breder kijken en laat Slipknot lekker voor wat het is en boek meer namen als A.A.L. Wat ging dit uur snel voorbij. Aangezien er bliksem in aantocht was en wij ook maandag gewoon weer hard aan de slag moesten was A.A.L. dus onze afsluiter en skipten we Amon Amarth. Goede keuze want eenmaal in de auto ging het los en moesten de mannen voortijdig helaas stoppen.

Conclusie. Forta was echt mega de bomb (CarBomb, kunst van het herhalen ;) ) en hoe cool is het als je leerlingen een eerste kennismaking kan laten meemaken met een metalfestival.

Gitaarschool The Guitar Master is meer dan alleen gitaar spelen.

Iedereen bedankt voor het fantastische weekend!!!

Maandagochtend gelijk de bladmuziek van Children of Bodom voor Damien gekocht, om die Vibe nog even langer vast te houden.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page