Een Impressie

Paul de Zeeuw probeert zijn leerlingen het totaalplaatje van de muzikant bij te brengen. Dat betekent natuurlijk nummers spelen en veel oefenen, maar ook investeren in zaken als muziektheorie en het ontdekken van nieuwe muziek. Lone Mokkenstorm ging eens langs op de school in Naaldwijk voor een ‘kijkje in de keuken’ bij The Guitar Master in Naaldwijk.

Wall of Fame

De gitaarschool in de Hovenierstraat is gemaakt om te inspireren. Bij binnenkomst loopt men gelijk tegen een ware ‘Wall of Fame’ aan: foto’s van enkele motor- en wielrenhelden, gitaristen en bands sieren de hal die naar het leslokaal leidt.

“Ik wil mijn leerlingen graag laten zien dat iedereen die de juiste instelling heeft, de potentie heeft om iets groots te doen”, legt Paul later uit. “Dit geldt natuurlijk niet alleen in de muziekwereld. Neem nou Valentino Rossi. Hij is de oudste motorcoureur in zijn klasse en hij zet nog steeds topprestaties neer op het circuit.” Ook zijn er grote portretten van gitaardiva’s Orianthi en St. Vincent te bewonderen. “Zij voldoen nou niet bepaald aan het stereotype rockgitarist. Wat ze hebben bereikt, is een inspiratiebron voor veel vrouwen met ambitites in de muziekwereld”.

Bij binnenkomst is het gelijk duidelijk dat de huisstijlkleur van Paul Celeste (of Seafoam groen) is. Ook hier blijkt een gedachte achter te zitten: Paul is fanatiek fietser en groot fan van het merk Bianchi, dat ook Celeste als kenmerkende kleur gebruikt. Boven de trap hangt een foto van zijn fietsheld Marco Pantani en ook zijn oude fietsframe heeft een ereplekje aan de muur verworven.

Espresso’s en gitaarriffs

Voordat de les begint kan er nog even worden genoten van een sapje of een heerlijke espresso in de ontvangstruimte. Hier kan eveneens wat inspiratie worden opgedaan met de talloze muziektijdschriften die er liggen en de wand met een levensgrote foto van Alter Bridge.

Dan is het tijd voor het echte werk: we warmen op door wat nummers te spelen die we een tijdje geleden al samen hebben doorgenomen. Dit alles wordt opgenomen, zodat we later terug kunnen horen wat hier nog aan verbeterd kan worden. Ook gaan we aan de slag met wat nieuwe muziek: één nummer dat ik zelf heb uitgekozen en eentje van een band die Paul me heeft aangeraden. We hebben door de jaren heen al van alles gespeeld, van reggae tot rock ’n roll.

 

Hij laat me de muziek eerst zelf bestuderen. Na wat verwoede pogingen stuurt hij me verder aan en speelt hij enkele stukken mee. Ook de nodige muziektheorie komt aan bod. Voor ik het weet is het uurtje alweer om en stap ik weer op de fiets met wat nieuwe muziek en een verse portie inspiratie.

 

Men kan leren gitaarspelen door zelfstudie, lessen van de buurman, of tegenwoordig zelfs door filmpjes van het internet. Paul de Zeeuw heeft echter bewezen dat er niets gaat boven een interactieve les met aandacht voor detail. Een leraar met een aanstekelijke passie en ambitie is de sleutel tot het succes van menig muzikant.

D05A4429-3.jpg