top of page

COMPLEXITY 2019

Ondanks alle drukte i.v.m. het organiseren van ons eigen Festival, Masterfest proberen we zoveel mogelijk bands en andere festivals te supporten. Dit is hun leven en met de verkoop van concertkaarten, cd's, shirtjes of alleen maar een patch kunnen zij blijven bestaan.

Zaterdag 16 februari was het zover Complexity fest. Stefanie en ik waren even in discussie geweest of we nu een editie gemist hadden of niet. Conclusie? We zijn alle edities geweest en dat zegt genoeg!! Dit is een festival waar je als muziekliefhebber heen moet gaan of in ieder geval een keer geweest moet zijn. Stefanie ik stonden even over 13:00 al voor de deur. Is toch leuk al om de bands de merch tafel in orde te zien maken, alvast een handje te schudden met wat mensen en zelfs al bekende te zien. Gewoon even lekker alles rustig aan zo voor het geweld van de hele dag!

Inferum.

14:00 was de aftrap. Een mechanische death metal band uit Eindhoven. Als je het woord leest denk je meteen aan Fear Factory (althans, ik dus) en deze band gebruikt de term "industrial". Damn, hoeveel hokjes kan ik nog bijhouden!! Maar dit is wel degelijk wat anders en na de eerste paar nummers werd dit goed duidelijk. Met onderscheidingen van: Crowd and Jury Award MetalBattle NL 2017, Winner W.O.A final NL 2017, 3rd place Wacken international finals 2017 zie ik toekomst in deze gasten. Energie, lichtshow en gewoon heerlijk muziek om naar te luisteren. Songs zitten goed in elkaar en de kleine zaal stond volgepropt. Kortom, hou deze gasten in de gaten!!!

Piniol

Hier ga je dus voor naar Complexity. Stefanie en ik werden weggeblazen. Echt een dikke "WOW" factor!

Deze band is echt fucking goed. 7 man sterk, LEES: 2x drums, 2x bas, 2x gitaar en dan 1 muzikant op keys. Dat komt ook omdat we het hier hebben over een Fusion van de band Poil & Ni. We werden in 45 minuten tijd even meegenomen op een muzikale reis wat de naam complexity eer aan doet zeg! Super vet! Dit is nog eens bijzonder om te beleven en ze nemen je mee op een psychedelische roadtrip van Franse Avant Gardisme, Zenuwachtige extreme jazz en andere knettergekke plingel-dingen. En toch is het een geheel! Zit je er lekker in en wil je eens iets nieuws proberen, luister dan het hele album achter elkaar, dat maakt de 'TRIP' compleet.

22

5:15, Snel, volgende zaal... Het is serieus werken geblazen. Op naar de band 22. (Ik dacht dat dit lastig te 'google'n' was, maar dat valt reuzen mee). Bijkomen is er niet bij en we werden al weer meegenomen in de volgende trip van een 30 min. Stijl? New Energy Music & Progressive. Fuck de hokjesvorming, gewoon luisteren. We worden mee geslingerd en soms denk ik dat de gitarist goed naar Matt Bellamy heeft geluisterd qua gitaarspel en gekeken naar looks & gear. Dan worden we weer meegenomen richting Leprous en zo gaat het door. Gewoon lekker luisteren waarbij we continue herkenning horen van andere bands. Stefanie had tijdens de voorpret gelijk al geroepen: Fall Out Boy meets Vola. En dat is helemaal niet verkeerd zeg ik er meteen bij. De gasten geven energie en de nummers staan als een huis!

Four Stroke Barron

15:45, Voor we het weten staan we bij Four Stroke Barron. Stefanie wilde deze band erg graag zien. Tijdens de voorpret was deze er echt uitgesprongen en de verwachtingen waren hoog, want het album klinkt mokers vet! Die 80's stem van de zanger is echt verrassend, New Wave zelfs. Het oogt verre van complex en het podium voelt tegelijkertijd erg groot voor alleen een Bas, Gitaar & Drums. Maar omdat een van de geprogrammeerde artiesten helaas door omstandigheden niet kon komen kregen ze wel de kans om op het hoofdpodium te vlammen! We kwamen volgens mij iets te vroeg, want we liepen midden in een soundcheck! Het kwam nog wat rommelig over en je voelt het ook in het publiek, zijn ze nu al gestart of?... Na twintig min. kwam de vibe erin en ging het lekker, herkenning van songs en zelfs een enkele line meezingen door Steef. De 45 min zijn echt zo om, maar had ik persoonlijk iets meer ervan verwacht gezien het feit dat het album mij meer gaf. Het blijkt maar weer als je een album zo vet maakt, dat je het dan ook live moet kunnen om de vibe van toen vast te blijven houden. Het nieuw album is in ieder geval echt mokers vet en de band zelf is (volgens Steef) Adorable!!! Dus na het concert wel steun betuigd door de laatste 2 cd's te kopen. Na een gesprek kwamen we er achter dat de hele tour hun alleen maar geld kost, dus dat was het minste wat we konden doen. Misschien heeft het in de toekomst wel een gitarist of keys erbij nodig, maar aan het enthousiasme van de bassist ligt het in ieder geval niet!!

Tja, dan ben je dus van 13:00 tot 16:30 non stop vooraan bands aan het checken en komt Mr. Hamer Time tevoorschijn. Kortom, het is dus echt even een band laten schieten om wat te eten. Eten is een punt van aandacht bij elk festival of concert. Vaak is het gewoon niet goed of duur. Ik snap dat iedereen wat moet verdienen en dat mag ook, maar ook nu weer denk ik was dit nou nodig, 10 euro voor een beetje stoofvlees en een paar aardappelen. Je bent bijna geneigd om de stad in te lopen. Ook een burgertje voor 7,50 is gewoon een bedenkertje... Maar? De kwaliteit van de vegaburger was wel echt heel goed. Kortom, eten blijft een punt en dat dachten meer mensen want ik hoorde er meer mensen over.

Klone

17:15, Deze band geeft de voorkeur aan GOJIRA , OPETH , HACRIDE , TREPALIUM , DEVIN TOWNSEND , ALICE IN CHAINS , PORCUPINE TREE & KATATONIA. Maak daar dan een mix van en je krijgt heerlijke muziek. Perfect om na het eten weer even in de vibe te komen. Die zanger is echt goed, dus lekker zweven en genieten. Een echte aanrader dus!!! Die gaan we nog eens nader opzoeken.

MØL. 18:00

De winnaar van de dag is echt deze band. Zelf ben ik fan van Deafheaven (understatement hoor ik Steef al zeggen) en dit zie ik dan als een lichte versie, als je er al van kunt spreken. Wat een muziek, wat een energie, te gekke muzikanten (okay de gitarist zat er een paar keer flink naast. Het was veel te donker voor hem zonder Fluor of Lichtgevende puntjes op je gitaarhals). Hoog tijd dus voor mij om een pitje te veroorzaken & met succes. De eerst beste boomlange kerel smakte ik al tegen de grond... Oeps...... Iets te wild gestart misschien. Ik pikte hem op en het was gewoon weer dolle pret zeg maar. @Alma, Stefanie zegt sorry ;). Een zeer geslaagd feestje en dit is de winnaar van de dag! Ongetwijfeld en ik weet zeker dat ik niet de enige ben die er zo over denkt!!!

Conjurer

18:45. Net 45 min. knetterhard staan beuken en weer door naar Conjurer, waar we eigenlijk op repeat het zelfde doen. Onderweg werden we even opgehouden voor een onvermijdelijke sanitaire stop, dus toen we binnenkwamen, shit dit heb ik nog nooit gehoord. De gitarist, overigens een enorme vent, stond midden op het podium, zonder versterking heel de zaal bij elkaar te grunten. AND THAT'S HOW TO DO IT! Zonder omvormer, wat moet die kerel een long inhoud hebben en een paar stembanden! Vooral hadden we deze ook al in ons voorpet lijstje en ook dit is een aanrader people. Luister eens naar Hollow of Retch! 11 April staat deze band op Roadburn, dus als je gaat pik 'm ff mee. Heerlijke sleepende muziek van heel rustig naar geweldige grunts en soms screams.

Tja en dan slaat weer die honger toe om 19:30. 3 uur verder en er moet weer gebunkerd worden.

De eettentjes staan achterin bij de merch en er hangt een super gezellige sfeer en moest The Algorithm het even ontgelden want zeg nu zelf "er moest ook nog wat merch gekocht worden ".Steef was het er niet mee eens dus haar stoofvlees was inmiddels koud geworden, omdat ze de Algorithm voor de 4e keer moest zien, al was het maar voor een deel van de set. Buiten dit alles hebben we ook nog flink met muzikanten gebabbeld en stonden we 20:15 ready voor:

The Ocean.

Heerlijke muziek en staan binnenkort ook in het Paard Den Haag, dus we gaan gewoon nog een keertje. Nummers van een min of 9 trekken mij altijd al sterk aan, omdat je dan echt wordt meegenomen op een muzikale trip. Luister eens naar Phanerozoic. #Luistertip-van-de-dag. Omdat we ze binnenkort toch weer zien zijn we naar het café gegaan.

Letters From The Colony

Een bandje met jonge gasten uit Zweden die mij echt verrassen zeg! Ze speelde in het cafe en weten een puike set neer te zetten. Stijf vooraan tegen de kisten en 45 min was voor mij echt veel te kort, want ik wilde meer zien en horen van de band. Omdat mijn arm zo lang is ving ik nog een drumstok, hij ligt in de vitrinekast op de gitaarschool als je hem wilt zien. Check gelijk het album Vignette. Met Nuclear Blast achter zich gaat de band meer van zich laten horen. Na de set natuurlijk ook even kletsen met de band en dan blijkt toch maar weer hoe hard een band moet werken voor zijn passie! Petje af voor deze gasten...

Zeal + Ardor

22:15, Ook deze band weet hoe het moet zeg! Is het blues? Soul? Pop? Metal?

Je wordt echt heen en weer geslingerd zeg met de band en met de vocalen erbij is het een genot om naar te luisteren en te kijken. Podium performance is belangrijk en zij hebben het. Luister eens naar het album Stranger Fruit en je snapt precies wat ik bedoel. De band mocht tot 23:15 spelen dus zij kregen ruim de tijd om zich in de kijker te spelen.

Tja en dan ben je dus van 01:00 tot 23:30 bezig met non stop muziek en dan ook nog even netwerken met bands en muzikanten en nogmaals wat Merch scoren. We doen er alles aan om bands te supporten maar ook onze pocket raakt leeg aan het einde van de dag. We hebben nog behoorlijk staan kletsen met muzikanten en dan is het voor ons klaar voor de zaterdag.

Conclusie Complexity fest?

Een festival waar je geweest moet zijn! Goede bands, top venue, gezellige mensen, Sfeer en zoveel meer om te zeggen richting Mr. THOM en zijn team.

Top boys & girls, daar kunt je F*CKING trots op zijn dat dit in ons kikkerlandje al voor de 4e keer een statement is en wat ons betreft ook blijft!!

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page