top of page

Online gitaarlessen (of niet)

Met mijn leerlingen heb ik regelmatig leuke gesprekken over muziek. Zo ook over online les geven (of niet).

Inmiddels kun je niet meer om YouTube heen en zie je dan ook veel filmpjes van (amateur) muzikanten die uitleggen hoe je een nummer kunt spelen of een artiest die van zijn nieuwe album een playthrough maakt zonder uitleg (als gitarist of bassist meespelen met je eigen album). Je kun inmiddels ook heel veel downloads vinden met online cursussen.

Voor mij gaat er niks boven 'real life' les geven aan muzikanten!

Het samen spelen met je leraar is van onschatbare waarde. Denk maar eens aan de volgende aspecten:

 1. De vragen die een leerling kan stellen in de lessen en daarop meteen antwoord krijgt

 2. De lessen die een leraar kan opnemen zodat er meteen geluisterd kan worden voor een eerlijke reflectie

 3. De (life)coaching die je doet als leraar, maar vergeet ook het luisteren naar de leerling niet

 4. Het inspireren om verschillende stijlen muziek te luisteren en te spelen, de muzikale wereld ontdekken!

 5. Meteen meekijken als er geoefend wordt door de leerling & coachen waar het beter kan

 6. Het motiveren om bijvoorbeeld een bandje te starten/zoeken

 7. Het leren maken van afspraken met je leraar en jezelf doelen stellen, zonder de passie te verliezen

 8. Hulp bij het vinden van de juiste gear: gitaar, versterker, pedalen, snaren, plectrum, capo enz.

 9. Het voorbereiden voor een muziekopleiding en coachen daarin.

 10. Samen met je leraar muziek maken in plaats van ( weer ) achter de p.c, laptop of tablet zitten en oefeningen spelen door naar een scherm te kijken.

Het is een muzikaal pad dat zich gaandeweg ontwikkelt voor de leerling. Voor een leraar is het dus super belangrijk dat je de juiste tools aan de leerling mee gaat geven en samen het avontuur aan gaat.

Vergeet vooral niet dat het ook echt een uitje is als je naar les gaat. In mijn geval, de super mooie & gave gitaarschool die we hebben, waar leerlingen de nieuwste magazines kunnen lezen, geïnspireerd raken door de passie en de sfeer die de school uitstraalt. Ook het contact wat je met andere leerlingen hebt op de school is ook meteen een positief sociaal aspect voor de leerling.

Uit onderzoeken blijkt dat kinderen steeds meer binnen zitten en minder buiten komen. Dit met alle gevolgen die erbij komen kijken. Kinderen zitten meer en meer achter een computer, tablet of telefoon. Snapchat en Instragram is hun sociale leven. Online les geven helpt daarin zeker dus niet!! door kids nog meer achter een kastje te stoppen. Te veel achter een beeldscherm zitten is gewoon niet goed. Kinderen hebben steeds vaker problemen met communiceren en persoonlijke contact te maken door het gebruik van telefoons, tablets & computers. Interactie met je leraar en andere leerlingen op school draagt alleen maar bij aan een positieve ontwikkeling.

Als ik even naar mezelf kijk ging ik altijd met veel plezier naar les toe. Door weer en wind op de fiets naar les toe. Dit vormt ook mede je karakter en mindset.

Kortom, ga gitaarlessen volgen bij een vakkundige leraar die jou verder kan helpen en kan coachen. Een goed begin is het halve werk! Ik ervaar te vaak dat een muzikant uiteindelijk bij mij komt en zegt: "Paules, ik zit vast”. Na een paar weken lessen volgen hoor ik vervolgens: “Had ik dit maar eerder geweten”. Les geven is een vak en als leraar heb je gewoon behoorlijke skills nodig om goed les te kunnen geven. Er komt meer bij kijken dan alleen "een liedje” spelen.

Modernisering is goed en meegroeien als leraar/muzikant is ook alleen maar goed en moet je ook blijven doen. Sommige dingen zijn en blijven onbetaalbaar en dat is gewoon in je regio naar een goede gitaardocent op zoek gaan en samen die muzikale reis aan gaan!

Greetz,

Paul

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Volg ons
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square
bottom of page