top of page

Forta Rock 2018


Het festivalseizoen is inmiddels van start gegaan en TGM is ook aanwezig bij een van de vele festivals die je dit jaar kunt bezoeken. Dit jaar hebben wij gekozen voor FortaRock. Na een jaar pauze heeft de organisatie weer een goede line up weten neer te zetten en waren wij met vele anderen benieuwd naar deze editie.

Zoals de meeste bezoekers weten is het Goffertpark niet de ideale locatie om er te komen dus een camping verderop geboekt en met de fiets er heen fietsen is de gouden tip voor iedereen.

Gezellig bij een boer kamperen is lekker rustig, plek zat om te douchen en verse eitjes zodat je top fit bent voor het event.

Wij hebben voor de zaterdag gekozen, omdat er vrijdag gewoon gewerkt moest worden bij TGM ;-).

Bij aankomst op het terrein valt meteen de goede sfeer op en hoe relaxed iedereen is. Ook bij de poortjes ( kaart controle ) gaat het voorspoedig en zijn wij op tijd voor de Nederlandse band Vuur.

Onder leiding van Anneke van Giersbergen zette de band een leuke set neer met nummers van Vuur en wat ouder werk van haar vorige bandje The Gathering. Kortom, de perfecte opener van de zaterdagdag waarbij het droog is en later de zon zou doorbreken.

Daarna was het even tijd voor een verkenning van het terrein, wat er overigens goed bij lag. Kaplaarzen waren dus niet nodig, want er lagen genoeg houtsnippers op de natte plekken na alle hoosbuien van de afgelopen week. De opzet was meer dan geslaagd met een MetalMarket, Foodtrucks, Signeersessies, Theaterstage en uiteraard nog een podium naast de MainStage.

Tijdens het struinen kwamen we drummer Jaap ( For I am King ) nog tegen en hebben we een tel gezellig staan kletsen maar zoals een echte muzikant moest hij ook gewoon aan de slag met het slepen van zijn gear.

Hoog tijd om Dragon Force aan het werk te zien. Als je deze band kent weet je dat je een miljoen nootjes om je oren krijgt en 120 decibel. Kortom even afstand genomen van het podium en een eindje verderop staan kijken naar dit muzikale geweld.

Met een volle programmering is het soms schakelen en keuzes maken. 15:00 speelde Death Alley en dit wilde Stefanie en ik zeker even zien. Alweer een Nederlandse band in de programmering. Topkeuze van de organisatie. Rauwe rock and roll waarbij vanaf seconde 1 de sfeer er goed in zit bij de Theater Stage.

Na afloop nog even met oud leider Emile Roemer staan kletsen over muziek en onderwijs. Geweldig dat hij in een "The Big 4" shirt staat te swingen en te klappen tijdens Death Alley!

Met 3 bands achter de kiezen was het hoog tijd om de maag te vullen. Er was meer dan genoeg keuze voor de carnivoor en omnivoor. Alleen was het schrikken betreft prijzen. IS THIS FOR REAL?? 4 munten a 2,80 voor een klein bekertje Bami met Vega loempia's ??? Uiteraard ook even bij andere trucks gekeken en wat blijkt? Dit zijn bizarre prijzen.

Een slechte zaak van de organisatie want het kan niet anders dan dat een standhouder A: of veel moet betalen om te mogen staan of B: een percentage moet afdragen. Kortom, bizar...

Daarna was er een moeilijke keuze. For i am king of Baroness. Natuurlijk wilde wij alweer een Nederlandse band supporten maar Baroness komt niet zo vaak en aangezien wij deze band echt te gek vinden hebben we toch voor deze band gekozen. Geen woorden voor nodig. Ga deze band een keer live zijn of check de albums via de online kanalen. Wij vinden het te gekke muziek en check vooral eens wat de band al allemaal heeft meegemaakt.

Alweer een moeilijke keuze. Thy Art is murder of Satyricon. Ook dit is moeilijk, omdat het allebei te gek is.

Het werd Theater stage met Thy art is murder en dat was een goede keuze! Het zeildoek ging er af zeg en de eerste crowdsufers waren daar. Wat een geweld van de bands en te gekke sfeer onder het publiek. Ondanks dat het er hard aan toe ging werd er een puike set gespeeld en is dit ook een aanrader. Misschien komt het doordat zanger Chris "CJ" McMahon weer terug is, maar deze band is echt weer goed bezig.

Dan een band die geen introductie nodig heeft, OPETH ! De planning was dat zij om 19:30 gingen beginnen, maar dat liep een beetje uit omdat de gear van Frederik problemen had en zo vlak voor tijd is dat stress. De band was zelf ook een beetje laat dus als je nummers van 15 min. speelt gaat een uur dan zo voorbij. Ook de muziek spreekt voor zich en hoeft geen uitleg. Alle keren dat wij Opeth hebben gezien was het binnen en ik weet niet wat ik er nu van moeten zeggen met "maar" een uurtje Opeth buiten. Ik miste toch een bepaalde sfeer om in een goede vibe te komen en zij misschien ook... Al om al toch een uur genieten van de muziek en stefanie meezingen.

Om 20:30 was het de beurt aan Meshuggah om los te gaan. Tegelijkertijd speelde ook Dool maar de keuze ging naar de Zweedse bands en was voor mij toch 1 van de klappers van FortaRock 2018.

PFFFFFFF wat een muzikaal geweld van deze heren. Wat is de X factor ? Ik zou zeggen "ga maar eens kijken" Dit soort muziek speel je alleen als je deze stijl wilt spelen, luister je alleen naar als je het echt goed vindt en kom je alleen kijken als je het echt goed vindt. Dit alles bij elkaar zorgt er voor dat dit de klapper van Forta was.

Als toetje was het de beurt aan Floor Jansen om met haar Nightwish af te sluiten. Uitverkochte shows in Nederland en ook vanavond een vette show neerzetten terwijl het donker werd.

Kortom, Forta is terug met een zeer gevarieerde line up met voor ieder wat wils.. Complimenten voor de organisatie!!!

Hieronder een flink aantal toffe foto's van SmashPress.nl welke wij niet beter hadden kunnen maken.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page